İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin mobil öğrenmeye yönelik tutumları - Kirman, Mehmet Ali; Schreglmann, Sinan (My University, 2020)
Bu araştırma, İlahiyat Fakültesi’nde okuyan öğrencilerin mobil öğrenme teknolojilerine yönelik tutumlarını incelemeyi amaçlanmıştır. Bu temel amaç doğrultusunda katılımcıların “Mobil Öğrenmeye Yönelik Tutum Ölçeğinden” aldıkları puanların cinsiyet/sınıf değişkenine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğine bakılmıştır. Araştırma yöntemi olarak nicel araştırma yöntemlerinden nedensel karşılaştırma tercih edilmiştir. Araştırmanın örneklemi; Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) İlahiyat Fakültesi’nde 1. Sınıfta (55) ve 2. Sınıfta (46) okuyan ve yaşları 18-30 arasında değişen toplam 101 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin mobil öğrenmeye yönelik tutumlarına ait veriler nicel olarak Demir ve Akpınar tarafından 2016 yılında geliştirilen “Mobil Öğrenmeye Yönelik Tutum Ölçeği” ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen nicel veriler SPSS 20.0 veri analizi programı ile çözümlenmiş ve bağımsız gruplar t-testi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın ilk sonucuna göre çalışmaya katılan İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin cinsiyet değişkenine göre ölçek alt faktörlerinde (memnuniyet, öğrenmeye etki, motivasyon, kullanışlılık) ve ölçek toplam puanlarının anlamlı bir şekilde farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. İkinci olarak katılımcılar arasında sınıf değişkenine göre kullanışlılık alt ölçeğinde anlamlı bir farklılık olmadığı; fakat memnuniyet, öğrenmeye etki, motivasyon ve ölçek toplam puanı açısından anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.
Keywords: Teknoloji; Din Eğitimi; Mobil Öğrenme; İlahiyat; Eğitim