Kalker, marn ve şeylin sünme karakterizasyonu - bitümlü gözenekli agrega için don - mikrodalga kurutma-bilya darbe dayanım testi ile sünme etüdü - Tosun, Yıldırım İsmail (Kütahya Dumlupınar Üniversitesi-TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 2016)
Şırnak ili Taşocaklarından ve Kömür Ocağı Atığı olarak çıkarılan kalker, şeyl, marn ve marnlı kalkerin sulu asidik çözeltilerle etkileşimi incelenmiş ve hafif yapı malzeme standartlarına uygunluktaki yerel doğal kaynakların hafif beton üretiminde kullanılabilirliği belirlenmiştir. Üretilen belirli iri ve ince boyutlu agrega numuneleri kimyasal etkileşimde 1 M HCl ve 1 M H2SO4 asit ile muamelesinde daha geçirimli ve gözenekli agreganın üretimi sağlanmıştır. Özellikle 36-48 saatlik bekletme sürelerinde bu özellik yeterli olmaktadır. 50 oC sıcaklığın da etkileşimi hızlandırdığı belirlenmiştir. Bu teknolojik uygulamalar ile yerel doğal taşların hafif yapı agregası olarak değerlendirilebilirliği daha da geliştirilebilmektedir. Üretilen hafif beton blokların dayanımları 7,2 den 18,4 MPa dağılmıştır. Yarı hafif agregaların Modifiye darbe shatter dayanım değerleri de kritik edilmiştir. Böylelikle en ideal sıkı paketlenme ile bu yarı hafif agregalar ve cüruf karışımlarından üretilen hafif beton blokların dayanımları da 17,3-19,2 MPa çıkabilmektedir.

The chemical activation of limestone, marly limestone, shale, marl produced from Şırnak coal mines and quarries was investigated and the qualities of products of semi lightweight aggregates providing the specifications required from lightweight concrete production were determined. The waste agregates were treated with 1 M HCl ve 1 M H2SO4 asidic solutions in order to produce porous aggregate. 36-48 day treatment has become sufficient. 50oC temperature increased activation. The compression strengths of lightweight concrete blocks varied among7,2 and 18,4MPa. Modified impact shatter resistance was also discussed. Hence the strengths of concrete blocks produced with the best gradation of aggregates reached to 17,3-19,2 MPa.
Creep Characterization of Bitumen Limestone Marl and ShaleThaw- Microwave Drying- Drop Ball Impact Strength of Porous Aggregate
Keywords: Creep; Limestone; Shale strength; Drop ball test; Aggregates