SerbestZaman Yolu İle Stresle Baş Edebilme Stratejilerinin İncelenmesi:Halı Sahada Futbol Oynayanlar Üzerinde Bir Araştırma - Uzun, Meliha; İmamoğlu, Osman (Turkish Studies - Social Sciences, 2020)
Bu çalışmada halı sahalarda futbol oynayanların serbestzaman yolu ile stresle baş edebilme stratejilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Halı sahalarda futbol oynayan toplam 462 kişiye “Boş Zaman Yolu ile Stresle Baş Etme Strateji Ölçeği” maçlardan önce doldurtulmuştur. İstatistiksel işlemlerde bağımsız t-testive tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve farklılık tespiti içinde LSD testleri uygulanmıştır. Futbolcuların yaş kategorisine göre boş zaman stratejisi alt ölçekler ve toplam puanda istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Üçüncü yaş kategorisindekilerin puanları daha düşüktür. Boş zaman arkadaşlığında, geçici baş edebilme ve ruh halini iyileştirme durumunda 20-24 ve 25-29 yaş gruplarının puanları 30-35 yaş grubuna göre daha yüksektir. Geçmişinde aktif spor yapma durumuna göre ve beden kütle indeksine göre normal sağlıklı olma sınırları içerisinde bulunanlar ile obez bulunanların ölçek puanlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Gelir ve medeni duruma göre boş zaman stratejisi alt ölçek ve toplam puanları karşılaştırılmasında tüm alt ölçeklerde ve toplam ölçek puanda anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05). Toplam puan incelendiğinde; gelir durumu iyi olan kişilerin ortalaması, düşük ve çok iyi gelir düzeyine sahip olanların ortalamasından anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir.Boş zaman yolu ile stresle baş etme strateji ölçeği, arkadaşlık, geçici baş edebilme, ruh hali iyileştirme alt boyutları ile toplam puanda medeni durum değişkenine göre bekar kişiler lehinde anlamlı bir farklılık görülmektedir.Halı sahalarda futbol oynayanların boş zaman yolu ile stresle baş edebilme stratejileri yaş kategorisi, gelir ve medeni duruma göre değiştiği ve vücut ağırlığına göre ise değişmediği sonucuna varılmıştır. Halı sahalarda futbol oynayanlara serbestzaman yolu ile stresle baş edebilme ve ruh halini iyileştirebilme konularında açıklayıcı bilgiler verilebilir.
Keywords: Serbest Zaman; Halı Saha; Futbol; Futbolcu; Stres; Ruh Hali