Erdemli liderlik algısının, birey-örgüt uyumu ve iş tatminine etkisi - Taşpınar, Yasin; Eryeşil, Kemaleddin (OPUS, 2021)
Bu çalışmada, erdemli liderlik, birey-örgüt uyumu ve iş tatmini kavramları incelenmiş ve bu kavramların birbirleri üzerindeki etkileri incelenerek devlet okullarında çalışan öğretmenler üzerinde bir uygulama yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, bir süpervizörün astları tarafından algılanan erdemli liderliğin, astların birey-örgüt uyumu ile iş tatmini üzerinde etkisi olup olmadığını belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda Şırnak ilinde devlet okullarında çalışan öğretmenlerden 145 kişiden rastgele örneklem yöntemine göre ve online anket yöntemiyle veriler elde edilmiştir. Bu amaçla, 8 adedi demografik özellikleri görmeye yönelik, 42 adedi ölçek ifadeleri olmak üzere 50 maddeden oluşan anket formu hazırlanmıştır. Erdemli liderlik ölçeği 18, iş tatmini ölçeği 20, ve birey örgüt uyumu ölçeği 4 ifade içermektedir. Erdemli liderlik ölçeği, Wang ve Hackett'ın (2016) çalışmasından dilimize çevrilen ifadelerden oluşmaktadır. İş tatmini ölçeği, Weiss, Davis ve England (1967) tarafından oluşturulan anketin kısa biçimidir. Birey-örgüt uyumuyla ilgili ifadelerden oluşan üçüncü ölçek ise Netemeyer, Boles, McKee, ve McMurrian’ın (1997) çalışmasından uyarlanmıştır. Anket formlarından elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) kullanılarak analiz edilmiştir. Verilere frekans analizi, ANOVA, t testi, Pearson korelasyon ve regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin erdemli liderlik algılarının birey-örgüt uyumu ve iş tatminini pozitif yönde yordadığı bulunmuştur.
The Effect of Virtuous Leadership on Person-Organization Fit and Job Satisfaction
Keywords: Erdemli Liderlik; Birey-Örgüt Uyumu; İş Tatmini; Regresyon Analizi