Malik Bin Nebi ve Kur'an fenomeni üzerine - Yıldırım, Tamer (Marife Dini Araştırmalar Dergisi, 2013)
Bu makalede Malik Bin Nebi’nin (1905–1973) Kur’an fenomenine ve Müslüman toplumuna ve vahye nasıl yaklaştığı temel eseri olan Kur’an Fenomeni ekseninde tartışılacaktır. Bin Nebi, Paris ve Cezayir’de mühendislik eğitimi gördü, daha sonra zamanının çoğunu tarih, felsefe ve sosyoloji alanında çalışmaya ayırdığı Kahire’de kaldı. 1963’te Cezayir’e döndükten sonra şahit olduğu modern bilim ve teknolojik medeniyetlerin açıklamasını yaptı. Bu, onu 19. yüzyıldaki kültür sorunu üzerine düşünmeye sevk etti. Yaklaşımı oldukça basitti; kendi zamanından önce keşfedilen şeyi tekrarlamak değil, bilakis, kültürün özünü ve medeniyetlerin doğuşunu oluşturan şeyi araştırmak. Kur’an Fenomeni’ni 1946’da yazdı. Bin Nebi’nin peygamberî hareketi ve dinî fenomeni geniş felsefî ve tarihsel bağlamı içinde Kur’an mucizesini yeniden formüle etmesi kendine özgüdür. Eser, zihni, insan dininin tarihini farklı bir okumaya ve Müslümanların ilgilerinden daha öteye giden insanî durumu farklı bir anlamaya davet etmektedir
Keywords: Malik Bin Nebi; Kur’an Fenomeni; Peygamberî Hareket; Müslüman Toplum; Vahiy