Piritli atıkların ve atık küllerinin mikrodalga kavurma ile değerlendirilmesi - Tosun, Yıldırım İsmail (TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 2015)
Ergani Elazığ ve Şirvan Siirt piritli bakır cevherleri konsantratörde işlenerek zenginleştirilmektedir. Flotasyon selüllerinden pirit konsantresi olarak süpürülerek alınmaktadır ve ayrıca atık ürün olarak da alınmaktadır. Genellikle Ergani Konsantratöründe 1,700 bin ton/yıl atık pirit konsantresi ürün olarak sülfürik asit üretimine gönderilmektedir. Ayrıca Siirt Şirvan'daki tesislerde yaklaşık 300 bin ton piritli atık değerlendirilmeden atık ürün olarak atılmaktadır. Bu atık ürünler içerikleri bakımımdan hem bakırca hem de diğer Au, Ag, Co gibi metal içerikleri açısından değerlendirilmeleri gerekmektedir. Bu çalışmada atık pirit numuneleri mikrodalga kavurmaya tabi tutularak sülfürik asit, hipo klorür, ve hidroklorik asitlerde çözeltilmiştir. Seyreltik asit çözeltileri ile optimum sürede liç edilmişlerdir. Elde edilen sonuçlar kobalt, bakır, altın ve gümüşün kavurma işleminde süreye bağlı olarak kazanımının geliştiği belirlenmiştir. Bakır ve Kobalt da % 55-73 verimlere ulaşılmıştır. Bunun nedeninin demir içeriği olduğu ve düşük kısmi kavurmanın avantajlı bir kazanım sağladığı belirlenmiştir.

In Ergani Elazığ and Siirt Şirvan copper pyrite ore concentrators, pyrite is received as pyrite concentrate from concentrating copper by flotation swept and waste products. Ergani Concentrator produce the pyrite concentrate byproduct about 350 thousand tons for sulfuric acid production and about 1,700 thousand tons of pyrite waste sent to dispose, Siirt Şirvan copper pyrite is not also evaluated. These pyrite waste products both should be evaluated by the copper content and the other metals such as, Au, Ag, Co , must be evaluated in terms of high valuable metal contents. In this study, samples are subjected to microwave pyrite waste roasting and subsequently leached in sulfuric acid, hypo chloride, and hydrochloric acid. The samples were leached with aqueaus acid solutions at optimum time. The obtained results showed the improved recoveries for cobalt, gold, silver and copper, in the advancing time of microwave roasting. Copper and cobalt have been achieved in 55-73% yield. The reason for this is that the iron content of waste and low partial conventional roasting provide an advantageous gain.
Use of Microwave Roasting in Beneficiation from Pyrite Tailings and Ash