THE EFFECT OF INDEPENDENT AUDIT FIRMS’ CHARACTERISTICS ON INDEPENDENT AUDIT REVENUE IN TURKEY - Erdoğan, Sedat; Kutay, Nilgün (Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, 2016)
This study examines auditors’ characteristics associated with the audit quality on the independent audit revenue of audit companies in Turkey. Data comes from 2013 transparency reports of listed audit firms. Ordinary least squares method is used as the analysis method. Size measurements, being included in an international audit network, and the year of experience are determined as characteristics associated with the quality of the independent audit. The results reveal that even though some auditors’ characteristics e.g. the number of audited public interest entities have positive effects on the audit revenue, some others e.g. the capital have no effect on the audit revenue

Bu çalışma, Türkiye’de faaliyet gösteren bağımsız denetim şirketlerinin bağımsız denetimden elde ettikleri gelirler üzerinde bağımsız denetimin kalitesiyle ilişkilendirilen denetim şirketlerinin karakteristiklerinin etkisini incelemektedir. Çalışmanın verileri 2013 yılına ait şeffaflık raporlarından elde edilmiştir. Çalışmada analiz yöntemi olarak En Küçük Kareler yöntemi kullanılmıştır. Bağımsız denetim şirketlerinin büyüklük ölçüleri, uluslararası denetim ağlarına dahil olma durumları ve tecrübe düzeyleri bağımsız denetimin kalitesiyle ilişkilendirilen denetim şirketi karakteristikleri olarak belirlenmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre bazı karakteristiklerin ör. denetimi yapılan KAYİK sayısı bağımsız denetim gelirleri üzerinde pozitif etki oluşturmasına karşın, diğer karakteristiklerin ör. sermaye bağımsız denetim gelirleri üzerinde hiçbir etki oluşturmadığı tespit edilmiştir.
TÜRKİYE’DE BAĞIMSIZ DENETİM ŞİRKETLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİNİN BAĞIMSIZ DENETİM GELİRLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ