Hz. İsa’ya ne oldu? - Aydın, Mahmut (My University, 2014)
Hz. İsa’ya ne olduğu sorusu geçmişten bugüne çoğu insanın kafasını kurcalayan ve kesin bir cevabı olmayan en zor sorulardan biridir. Neredeyse Hıristiyanlığın üzerine inşa edildiği Hz. İsa’nın, Tanrı’nın katına yükselip, dünyanın sonuna doğru yeryüzüne inip “Tanrısal Krallığı” yeniden kuracağı düşüncesi Hıristiyanlığın özünü oluşturmaktadır. Prof. Dr. Mahmut Aydın tarafından yazılan “Hz. İsa’ya Ne Oldu?” adlı kitap Hıristiyan ve İslam geleneğinde İsa-Mesih’in akıbeti sorununa cevap bulma amacıyla yazılmıştır. Kitap üç bölüm ve bir ek bölümden oluşmaktadır. Yazar kitabın birinci bölümünde temel Hıristiyan kaynaklarından ve diğer Yeni Ahit metinlerinden İsa’nın tutuklanması, yargılanması, çarmıha gerilerek idam edilmesi konusunu ele almaktadır. İkinci bölümde İsa’nın idamı sonrası, dirilmesi, taraftarlarıyla bir süre görüşmesi ve göğe yükselerek Tanrı’nın sağ yanına oturması hadisesi ele alınmaktadır. Kitabın üçüncü bölümünde İslam kaynaklarından hareketle İsa’ya ne olduğu sorusu cevaplandırılmaya çalışılmaktadır. Kitaba ek konulan bölümde ise İsa’yı ele verdiğine inanılan Yahudi İskaryot’un bir hain mi, yoksa bir kahraman mı olduğu üzerine, 1970’li yıllarda ele geçirilen gnostik karakterli Yahudi İncili üzerinden bir değerlendirme yer almaktadır.
Keywords: Hz. İsa; Hristiyanlık; Tanrı