Farklı Tatlı Sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] Genotiplerine Ait Posaların Silaj Verimi ve Bazı Sindirilebilir Özellikleri - Yucel, Celal; Yucel, Hatice; Çakır, Bülent (My University, 2024)
Araştırma, öz suyu alınmış olan tatlı sorgum [Sorghum bicolor var. saccharatum (L.) Mohlenbr.] saplarının (posa) silaj yapılarak kaba yem olarak değerlendirilme potansiyelinin ortaya konulması amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, değişik kaynaklardan temin edilen 21 adet farklı tatlı sorgum genotipi materyal olarak kullanılmıştır. Tarla denemeleri, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme alanında (Yüreğir/Adana), 2016 ve 2017 yıllarında ikinci ürün koşullarında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Çalışma kapsamında, salkımdaki tanelerin süt ile hamur olum arasındaki dönemde hasadı yapılan tatlı sorgum posasından elde edilen silajın, verim ve bazı yem kalite özellikleri saptanmıştır. Yılllar ortalamasına göre incelenen tüm özelliklerde genotipler arasında istatistiki olarak çok önemli farklılıklar saptanmıştır. Araştırma sonucunda genotiplerin ortalamasına göre, silaj sindirilebilir kuru madde (KM) verimleri ve ham protein (HP) verimlerinin sırasıyla 718.7-2235.2 kg da-1 ve 49.5-167.5 kg da-1 arasında değiştiği saptanmıştır. Ayrıca silajların kalite özelliklerinden KM alımının % 1.74-2.33, nispi yem değerinin 68.7-109.5, net enerji laktasyon değerinin 1.206-1.397 Mcal kg-1 KM ve sindirilebilir KM oranının % 50.98-61.54 arasında değiştiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, Çukurova Bölgesi’nde ikinci ürün koşullarında farklı tatlı sorgum genotiplerinin özsuyu alınan sapları ile yapılan silajların, birim alandaki sindirilebilir KM verimi ve HP verimi bakımından çok yüksek değerlere sahip oldukları belirlenmiştir. Ayrıca posa silajının yem kalite özelliklerinin belirlenmesi ile posanın silaj yapılarak kaba yem olarak değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Keywords: Sindirilebilirlik; genotip; silaj; posa; Tatlı sorgum