Tritikale Hatlarında Bazı Fizyolojik Parametrelerin Verim ve Kalite Özellikleriyle İlişkilerinin Belirlenmesi - Kızılgeçi, Ferhat; Akıncı, Cuma; Albayrak, Önder; Yıldırım, Mehmet (Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 2017)
Bu araştırma, tritikalede başaklanma döneminde ölçülen bazı fizyolojik parametrelerin tane verimi ve kalite özellikleriyle ilişkilerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada 9 ileri kademe tritikale genotipi 2014-2015 yetiştirme döneminde Diyarbakır ve Mardin koşullarında tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak yağışa dayalı koşullarda yetiştirilmiştir. Çalışmada 41-ITSN-8022, 41-ITSN-8024 ve DZ9-06 genotipleri tane verimi ve kalite özellikleri yönünden ön plana çıkmıştır. İncelenen fizyolojik özelliklerden SPAD ve yaprak alan indeksi (YAI) için genotipler arasında farklılık oluştuğu belirlenmiştir. Fizyolojik özelliklerle kalite özellikleri arasındaki ilişkiler lokasyonlara bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte, SPAD ile bin dane ağırlığı arasında önemli ilişki bulunması dikkat çekici olmuştur. Bu araştırmaya göre; fizyolojik parametrelerden YAI ile verim arasında önemli ilişki olduğu ve fizyolojik özelliklerin tritikale ıslahında seleksiyon kriteri olarak kullanılabilirliğine yönelik kapsamlı çalışmaların yapılması gerektiği öngörülmektedir.
Keywords: Bitki örtüsü sıcaklığı; NDVI; SPAD; Tritikale; Yaprak alan indeksi