Gebelikte D vitamini eksikliği ile huzursuz bacak sendromu arasındaki ilişki - İnal, Ceylan Güzel; Nacar, Gulcin; Taşhan, Sermin Timur (My University, 2024)
Amaç: Araştırmanın amacı, gebelikte D vitamini eksikliği ile huzursuz bacak sendromu arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte olan araştırma 367 gebe ile yürütülmüştür. Araştırma Türkiye’nin doğusunda bulunan bir kamu hastanesinin kadın doğum polikliniklerinde yapılmıştır. Araştırma verileri, Katılımcı Tanıtım Formu, Huzursuz Bacak Sendromu Tanı Kriterleri ve Kadın Sağlığı İnisiyatifi Uykusuzluk Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma verilerinin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, ki kare testi, bağımsız gruplarda t testi ve binary lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada gebelerin %25.3’ünde huzursuz bacak sendromu olduğu saptanmıştır. Gebelik haftası artıkça 0.926 kat (OR = 0.926, p = .001) ve uykusuzluk artıkça 0.717 kat (OR = 0.717, p = .001) huzursuz bacak sendromu riskinin artığı saptanmıştır. D vitamini eksikliği ile huzursuz bacak sendromu arasında ise anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p > .05). Sonuçlar: Araştırmada gebelik haftası ve uykusuzluk arttıkça huzursuz bacak sendromu riskinin arttığı bulunmuştur. Huzursuz bacak sendromlu gebelerin gebeliğin ilerleyen haftalarında daha fazla desteklenmesi, uykusuzluk yönünden değerlendirilmesi ve uyku kalitelerinin artırılmaya çalışılması önerilmektedir.
Keywords: Huzursuz bacak sendromu; gebelik; uykusuzluk; D vitamini eksikliği