Sünnette şahsa özel uygulamalar ve bunların bağlayıcılığı - Aydın, Fatma (My University, 2013)
Hz. Peygamber’in bir konuda hüküm verirken, muhatap olduğu şahısların durumlarını ve onları çevreleyen şartları dikkate aldığının göstergelerinden biri, sünnette şahsa özel nitelikli bazı uygulamaların vârid olmasıdır. Sünnetin, hüküm çıkarmada kendisinden istifade edilmesi açısından, genel ve şahsa özel şeklinde kategorik bir ayrımı mevcut olmamakla birlikte, kaynaklarımızda belirli uygulamalar hakkında “kişiye / kişilere özel” kaydının mevcut olduğu görülmektedir. Bu çalışma Resûlullah’ın sünnetinde vârid olup da şahsa özel olarak nitelendirilen uygulamalardan ikisini incelemeyi ve bu bağlamda mezhep görüşlerini zikretmeyi hedeflemektedir. Ayrıca bir hükmün şahsa özel olarak nitelendirilmesinin imkânı, bunun için gerekli şartlar ve bu hükümlerin bağlayıcılığı hakkında genel bir çerçeve çizmeyi amaçlamaktadır
Keywords: Kişiye özel uygulama; Sünnet; Hadis; Hukukî bağlayıcılık; Kişiye özel ruhsat