Şerhu İbn ‘Akîl’de İstişhâd Yöntemi - Ülker, Şehmus (My University, 2019)
Makalemizin konusu İbn ‘Akîl’in (ö. 769/1367) Şerhu İbn ‘Akîl ‘alâ Elfiyyeti İbn Mâlik adlı eserinin istişhâd yöntemidir. Bu çalışma ile söz konusu eser bağlamında müellifin istişhâd yöntemi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Dolayısıyla bu çalışmamızın amacı İbn ‘Akîl’in söz konusu şerhini inceleyip, müellifin istişhâd metodunu ortaya koymaktır. İbn ‘Akîl, hicri sekizinci asırda yaşamış olup Arap dilinin önemli âlimlerdendir. İbn ‘Akîl, İbn Mâlik’in (ö. 672/1274), el-Elfiyye’sini okuyanın anlayabilmesi için sade ve anlaşılır bir şekilde şerh etmiştir. Şerhe eklediği açıklamalarla ona büyük bir zenginlik katmıştır. Ayrıca İbn ‘Akîl’in söz konusu eseri incelendiğinde istişhâd yöntemine büyük bir önem verdiği görülmektedir. İbn ‘Akîl, eserinde başvurduğu istişhâd kaynakları Kur’ân-ı Kerîm âyetleri, Kur’ân-ı Kerîm Kırâatleri, hadisler, Arap şiiri ve sözleridir. Bu istişhâd kaynakları içerisinde ise en çok Kur’ân-ı Kerîm âyetleri ve Arap şiirini kullanmıştır.
Keywords: Arap Dili ve Belagatı; İbn ‘Akîl; Şerhu İbn ‘Akîl; İbn Mâlik; el-Elfiyye