Muhasebe mesleği açısından muhasebe eğitiminde bilgisayarlı muhasebenin önemi: Serbest muhasebeci mali müşavirlere yönelik bir araştırma - Ekinler, Fatih (Business and Management Studies: An International Journal, 2022)
Teknolojinin gelişimi, günümüzde mesleklerin çoğunun dijitalleşmesini, dijital dünyaya entegre olmasını gerekli kılmaktadır. Bu konuda muhasebe mesleği alanında bilgisayarlı muhasebe en çok odaklanılan inceleme alanlarından birisi olmuştur. Buna rağmen literatürde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri (SMMM) ele alan bilgisayarlı muhasebe çalışmalarının sınırlı sayıda olduğu görülmektedir. Çalışmanın amacı, muhasebe eğitiminde bilgisayarlı muhasebe dersinin SMMM’ler açısından önemini ve rolünü ortaya koymaktır. Bu doğrultuda bilgisayarlı muhasebe dersinin rolü, yeterliliği, program kullanıcılarının öğrenme düzeyi, bilgisayarlı muhasebenin kullanıcılara katkıları ve bilgisayarlı muhasebe öğrenmede karşılaşılan zorluklar ele alınmaktadır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Mardin-Şırnak Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasına kayıtlı üyeler oluşturmaktadır. Araştırmada katılımcıları tanımlamaya yönelik 5’i açık uçlu olan toplam 11 soru sorulmuştur. Katılımcılar tarafından sorulara verilen cevaplar birbirini tekrar edinceye kadar görüşmelere devam edilmiştir. Bu kapsamda 19 SMMM ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların sorulara verdikleri cevaplar, muhasebe eğitiminde bilgisayarlı muhasebenin SMMM’ler için çok önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

Technological development makes it necessary for most professions to be digitized and integrated into the digital world. In this context, computerized accounting is one of the most critical research areas in accounting. Nevertheless, there are a limited number of studies in the literature on computerized accounting that deal with Certified Public Accountants (CPAs). This study aims to show the importance and role of the computerized accounting course in CPA education. In this direction, the role of computerized accounting courses, their adequacy, the learning level of program users, their contributions to users, and the difficulties in learning computerized accounting are discussed. The study used a semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods. The research population consists of members registered in the Chamber of Auditors of Mardin-Şırnak. A total of 11 questions were asked in the research, one of which five open-ended questions to describe the participants. The interviews continued until the participants' answers to the questions were repeated. In this context, interviews were conducted with 19 CPAs. The respondents' answers show that it is clear that computerized accounting is essential in accounting education for CPAs.
The importance of computerized accounting in accounting education in terms of the accounting profession: A research on certified public accountants
Keywords: Muhasebe Eğitimi; Bilgisayarlı Muhasebe; SMMM; Accounting Education; Computerized Accounting; CPA