MALATYA İLİ KAYISI BAHÇELERİNDE EURYTOMA SCHREİNERİ SCHR. (HYMENOPTERA:EURYTOMİDAE)’NİN YAYILIŞ ALANLARI, BULAŞIKLIK ORANI, ZARAR DURUMU VE DOĞADA ERGİN ÇIKIŞ ZAMANININ BELİRLENMESİ - Ayaz, Tarkan; Yiğit, Talip; Bolu, Halil (International Journal of Innovative Engineering Applications, 2022)
Çalışma; Malatya ili kayısı bahçelerinde yayılış gösteren Eurytoma schreineri Schr. (Hymenoptera: Eurytomidae )’ nin bulaşıklık oranını, zarar durumunu ve ergin çıkış zamanının belirlenmesi amacıyla, 2013-2014 yıllarında yürütülmüştür. Çalışma kapsamında Malatya ilinde Merkez ve 14 ilçeye bağlı 42 köyde toplam 84 bahçede örneklemeler yapılmıştır. Zararlının, Akçadağ, Darende, Hekimhan ve Yazıhan ilçelerinde yayılış gösterdiği belirlenmiştir. Bulaşma oranını belirleme çalışmalarında ise, yapılan örneklemelerde %3-%11 oranında bulaşıklık oranı tespit edilmiştir. Doğada ergin çıkış zamanının belirlenmesi çalışmaları kapsamında ise Darende ve Hekimhan ilçelerinde zararlının ergin çıkışlarının Mart ayının son haftasında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Bu çalışma; Malatya ili kayısı alanlarında zararlıya karşı yapılacak mücadeleye yönelik ilk veriler içermesi açısından önemlidir.

This study was carried out to determine distribution, infestation rate, adult emerging time of Eurytoma schreineri Schr. (Hymenoptera:Eurytomidae). The pest’s damage has been getting more in recent years in the Malatya apricot plantations. 84 apricot orchards representing all of Malatya was sampled during the study. As a result of the study, it was determined that the pest distributed in the Akçadağ, Darende, Hekimhan and Yazıhan apricot orchards. In this area, the pest caused 3- 11% fruit damage.. Adult emergence time determined in on 25 March. It was not obtained any parasitoid from the laboratory studies. Basic knowledge to be used for controling this pest was obtained and current situation was clarified by this study.
THE DETERMINATION OF DISTRIBUTION, INFESTATION RATE, DAMAGE, ADULT EMERGENCE TIME OF EURYTOMA SCHREINERI SCHR. (HYMENOPTERA:EURYTOMIDAE) IN APRICOT ORCHARDS OF MALATYA PROVINCE
Keywords: Eurytoma shereineri; IPM; kayısı; Malatya; Apricot