Türkiye’de Etnik Temelli Sorunlar Karşısında Erbakan’ın Toplumsal Barış Anlayışı - Gündoğmuş, Bekir (Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi: BİLSAM, 2017)
Mekansal yakınlaşmanın yaşandığı modern dönemde toplumsal ayrışma kaynaklarından birisi olarak görülen etnik farklılıklar çeşitli müdahalelere maruz bırakıldığında sosyo-kültürel ve siyasalkırılmalara neden olabilmektedir. Nitekim Batı merkezli düşünülen ve tek tipleştirici kimliği öne çıkartılan uluslaşma süreci Türkiye’de etnik temelli sorunları da beraberinde getirmiştir. Ancak bu sorun farklı etnik gruplar arasında yaşanan bir çatışma haline değil sistemsel bir probleme işaret etmektedir. Bu nedenle sorunun çözümüne yönelik tekliflerin aynı zamanda alternatif sistem önerilerini de içermesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu çalışmada yakın dönem Türk siyasal hayatında önemli bir konuma sahip olan Necmettin Erbakan’ın Türkiye’deki etnik temelli sorunlara yönelik yaklaşımı ve sistem önerileri ele alınacaktır.

Ethnic differences, which are seen as one of the sources of social separation in the modern period of spatial proximity, can cause socio-cultural and political breakdowns when exposed to variousinterventions. Indeed, Western-centric, stereotypical identity prominent nationalization process has brought ethnic-based problems in Turkey. However, this problem is not a conflict between different ethnic groups but a systematic problem. Therefore, it is inevitable that the proposals for solution of the problem include the suggestions of alternative systems at the same time. In this study, approach and system proposals of Necmettin Erbakan, who has an important position in the recent Turkish political life, for ethnic problems in Turkey will be discussed.
Erbakan’s Concept of Social Peace Against Ethnic-Based Problems in Turkey