Hemşirelik Öğrencilerinin Afet Okuryazarlığı ile Afete Müdahale Öz Yeterlikleri Arasındaki İlişki - Çapuk, Hüseyin; Uçar, Mehmet; Yiğit, Muhammet Faruk (My University, 2025)
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin afet okuryazarlığı ile afete müdahale öz yeterlikleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma Ekim-Aralık 2023 tarihleri arasında Muş Alparslan Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinde bulunan iki farklı hemşirelik bölümünde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini ilgili üniversitelerde öğrenim gören hemşirelik öğrencileri oluşturmuştur (N=800). Örneklem büyüklüğünün hesaplanmasında evreni bilinen örneklem yöntemi kullanılarak %95 güven aralığında ve 0,05 hata payı ile 260 hemşirelik öğrencisine ulaşılması gerektiği saptanmıştır. Fakat araştırma çalışmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 300 öğrenciye tamamlanmıştır. Verilerin analizinde sayı, ortalama, yüzde dağılımları ve parametrik testleri (Student t testi, ANOVA) ve korelasyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelik öğrencilerinin %66.7’si kadın, %78.7’sinin afet ile karşılaştığı, %90.3’ünün afetzedelere bakım vermediği, %64.7’sinin afet konusunda ders almadığı, %67.7’sinin okulda afet planı olmadığı, %86.0’ının afet gönüllüsü olmadığı saptanmıştır. Hemşirelik öğrencilerinin afet okuryazarlığı ölçeği toplam puan ortalaması 30.41±7.98’dir. Öğrencilerin afete müdahale öz-yeterlilik ölçeği toplam puan ortalaması 58.01±13.60’dır. Öğrencilerin afet okuryazarlık ile afete müdahale öz yeterlilikleri arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki saptanmıştır. Sonuç ve Öneri: Hemşirelik öğrencilerinin afet okuryazarlıkları sınırlı düzeyde ve afete müdahale öz yeterlilik orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Hemşirelik öğrencilerinin müfredatlarına afet ve acil müdahale eğitimlerinin teorik ve uygulamalı olarak eklenmesi önerilmektedir.
Keywords: Afet; Hemşirelik Öğrencileri; Afet Okuryazarlığı; Afete Müdahale Yeterliliği