Şeffaflık, Açık Yönetim Ortaklığı ve Türkiye - Yıldırım, Arzu (Bilgiçağı Eğitim Danışmanlık ve Yayıncılık Sanayi Ticaret Limited Şirketi, 2022)
Açık yönetim ortaklığı, en başta 2011 yılında New York’ta düzenlenen bir etkinlik ile sekiz ülkenin girişimi sonucu kurulan uluslararası bir girişim özelliği taşımaktadır. Günümüzde çok sayıda ülke tarafından kabul edilmiştir. Açık yönetim ortaklığı girişiminin oluşturulmasındaki esas amaç; devletlerin yönetim süreçlerinin iyileştirilerek vatandaşlara daha kaliteli hizmet sunulmasını sağlamaktır. Ayrıca bu ortaklık belgesi ile vatandaşların karar alma süreçlerine aktif bir şekilde katılmaları, kamu yönetimlerinde hesap verebilirliği sağlayarak daha etkili, verimli, güvenilir ve şeffaf bir yönetim anlayışı ile kötü yönetim uygulamalarının önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Türkiye Açık Yönetim Ortaklığını 2011 yılında kabul etmiştir. 2013 yılında açık yönetim ortaklığı girişimi kapsamında bir eylem planı hazırlamıştır. Türkiye için çok önemli bir adım olan bu süreç çok uzun sürmemiş, 2017 yılında ülkemiz bu ortaklıktan çıkarılmıştır. Bu çalışmada açık yönetim ortaklığı girişiminin ülkemiz açısından önemi ve bu girişim sürecinin uygulanması kapsamında Türkiye’de yaşanan süreç incelenmiştir. Ayrıca ülkemiz açısından gelecekte açık yönetim ortaklığı konusunda yapılması gerekenler konusunda öneriler getirilmiştir.

Open management partnership is an international initiative established as a result of the initiative of eight countries, initially with an event held in New York in 2011. It has been accepted by many countries today. The main purpose in establishing the open management partnership initiative; to provide better quality service to citizens by improving the management processes of states. In addition, with this partnership document, it is aimed to ensure accountability in public administrations, and to prevent bad management practices with a more effective, efficient, reliable and transparent management approach. Turkey accepted Open Management Partnership in 2011. In 2013, she prepared an action plan within the scope of the open management partnership initiative. This process, which is a very important step for Turkey, did not last long, and our country was excluded from this partnership in 2017. In this study, the importance of the open management partnership initiative for our country and the process experienced in Turkey within the scope of the implementation of this initiative process were examined by the literature review method. In the research, answers are sought for why the open management partnership initiative process in Turkey is not fully implemented, why Turkey's partnership membership has been changed passively, and what steps Turkey has taken in terms of transparency and open management. In addition, suggestions were made on what should be done about open management in the future for our country.
Transparency, Open Management Partnership and Turkey