YATIRIMCI İLGİSİNİN PAY SENEDİ GETİRİ VOLATİLİTESİNE ETKİSİ: BANKALAR ÜZERİNE EKONOMETRİK BİR UYGULAMA - Nur, Tuğba; Ege, Ilhan (My University, 2021)
Amaç: Çalışmada BIST Banka endeksinde faaliyet gösteren bankaların 2010-2018 yılları arasında GAT\r(Google Arama Trendleri) verileri kullanılarak ölçülen yatırımcı ilgisi ile pay senedi volatilitesi arasındaki\rilişkinin araştırılması amaçlanmıştır.\rYöntem: Çalışmada GAT verileri üzerinden ölçülen yatırımcı ilgisi ile koşullu varyans modelleri kullanılarak\rhesaplanan volatilite arasındaki ilişki, panel regresyon analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın bağımlı\rdeğişkeni olan volatilite esas alınarak değişken bazında ve toplam GAT bazında olmak üzere iki model\rkurulmuştur.\rBulgular: Yapılan analiz sonucunda, “banka adı hisse” ve “bankaların BIST Kodu” aramalarının volatiliteye\retkisi yokken “banka adı borsa” araması ve değişkenlerin toplamından oluşan “Toplam GAT” değişkenleri\rile volatilite arasında pozitif yönlü ilişki tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular, yatırımcı ilgisinin\rpay senedi volatilitesi ile olan ilişkisini yorumlayabilen ve yatırım kararlarında kullanabilen yatırımcılar\raçısından önem arz etmektedir.\rÖzgünlük: Konuya ilişkin literatür incelendiğinde firmalar üzerine yapılmış çalışma sayısının sınırlı olduğu\rgözlemlenmektedir. Araştırma sonucunda elde edilecek bulguların etkin piyasa hipotezi ya da davranışsal\rfinans teorilerinden hangisini destekler nitelikte olduğunun ortaya konması, çalışmanın literatüre temel\rkatkısı ve özgünlüğü olarak değerlendirilmektedir.
Keywords: Yatırımcı İlgisi; Google Arama Trendleri; Volatilite; Panel Veri Analizi