Yerli Turistlerin Kişilik Özellikleri ve Tolerans Düzeylerinin Algıladıkları Destinasyon Memnuniyeti Üzerindeki Etkisi - Çelik, Sedat (Turizm Akademik Dergisi, 2018)
Destinasyonların sunmuş olduğu hizmetlere yönelik turistlerin memnuniyet algısı önemli performans göstergelerinden biridir. Ancak bazen sunulan hizmetten ziyade başka unsurlardan kaynaklanan memnuniyetsizliklerde oluşabilmektedir. Bu unsurlardan birisi de turistin kişilik yapısıdır. Bazı kişilik özellikleri olumsuz duygulanıma bazıları ise olumlu duygulanıma sebep olmaktadır. Bu, turistlerin memnuniyet algılarını etkileyebilmektedir. Bu nedenle araştırmada turistlerin kişilik özellikleri ve tolerans düzeylerinin algılanan destinasyon memnuniyeti üzerindeki etkileri incelenmiştir. Gaziantep ve Şanlıurfa’ya gelen 363 yerli turist ile gerçekleştirilen anket çalışması sonucunda turistlerin tolerans düzeyi, deneyime açık ve dışadönük kişilik boyutlarının turist memnuniyeti üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, turistlerin memnuniyetsizliklerinin sadece destinasyon hizmetlerinden kaynaklanamayacağı ortaya konulmuştur.
Keywords: Turist; Kişilik; Tolerans; Memnuniyet