Muhasebe Meslek Mensuplarının Türkiye deki Kazanç Yönetim Uygulamalarına Yönelik Etik Değerlendirmeleri - Solak, Bilal; Erdoğan, Sedat; Gönen, Seçkin (Ege Akademik Bakış, 2016)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de muhasebe mesleğini bağımsız bir şekilde yürüten meslek mensuplarının kazanç yönetim uygulamalarına ilişkin etik değerlendirmelerini incelemektedir. Bu bağlamda, Aydın, İzmir ve Malatya illerinde anket çalışması yapılmıştır. Çalışmanın temel bulguları değerlendirildiğinde üç temel sonuç göze çarpmaktadır. Bunlardan birincisi, meslek mensuplarının kazanç yönetim uygulamalarını etik bulmadığı yönündedir. İkinci olarak, uygulamacılar muhasebe manipülasyonlarını faaliyet manipülasyonlarına göre etik olarak daha az kabul edilebilir görmektedir. Üçüncü olarak, karları artırıcı kazanç yönetim uygulamalarına kıyasla karları azaltıcı kazanç yönetim uygulamalarının etik olarak daha az kabul edilebilir görüldüğü anlaşılmaktadır. Ayrıca, deneyimli uygulamacıların kazanç yönetim uygulamalarını etik olarak daha az kabul edilebilir gördüğü ortaya çıkmış ve uygulamacıların etik değerlendirmeleri üzerinde eğitim düzeylerinin ciddi bir etkisi tespit edilememiştir.
Keywords: Kazanç Yönetimi; Etik; Faaliyet Manipülasyonları; Muhasebe Manipülasyonları