Cezîre bölgesinde yaşadığına inanılan peygamberler - Güneş, Hüseyin (My University, 2014)
Cezîre bölgesi, Fırat ve Dicle nehirlerinin beslediği verimli topraklara sahip olması ve kıtalararası geçiş güzergâhında bulunması hasebiyle tarihin en kadim medeniyetlerine ev sahipliği yapmıştır. Onun içindir ki bölgenin önemli şehirlerinden Urfa, Harran, Diyarbakır, Adıyaman ve Şırnak gibi yerlerde sayısız tarihî kalıntıya rastlandığı gibi çok sayıda peygamberin buralarda yaşadığı ve onlara nispet edilen kabirlerin veya makamların bulunduğuna inanılmakta; bölge halkı tarafından bu mekânlar ziyaret edilmektedir. Acaba söz konusu peygamberler ile onlara atfedilen kabir ve makamlarla ilgili inançların geçmişi ne kadar geriye gitmektedir? Bunların gerçeklik derecesi nedir? Makalede ilk dönem yazılı İslam tarihi kaynakları perspektifinde konu işlenecek ve sorunun cevabını bulma çabalarına katkı sağlamaya çalışılacaktır.
Keywords: İslam Tarihi; Urfa; Diyarbakır; Cezîre; Peygamberler