Covid-19 Öncesi ve Sonrası Güneydoğu Anadolu Bölgesi Gümrüklerinden Yapılan İhracat ve İthalat Verilerindeki Değişimler - Uzun, Erkan (My University, 2021)
Güneydoğu Anadolu illeri Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Şırnak, Adıyaman, Siirt, Batman ve\rDiyarbakır’dan oluşmaktadır. Bu illerden sadece Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Kilis ve Şırnak’ta yer\ralan gümrük kapılarından dış ticaret faaliyeti gerçekleşmektedir. Gerçekleştirilen bu faaliyetler Gaziantep ilinde biri aktif olan 2 kapı, Şanlıurfa ilinde biri aktif olan 3 kapı, Mardin ilinde biri aktif olan 2 kapı,\rKilis ilinde biri aktif olan 2 kapı ve Şırnak ilinde biri aktif olan üzere 2 kapı üzerinden yapılmaktadır.\rBu çalışmanın amacı, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu illerine ait gümrük kapılarını, bağlandığı\rülkeleri, sahip olduğu gümrük kapılarının güncel durumlarını, yapılan dış ticaret faaliyetlerinde\rkullanılan taşıma türlerini, ihracata ve ithalata konu olan fasılları belirlemek ve en önemlisi 2019 ve\r2020 yıllarının ilk altı ayında ortaya çıkan ihracat ve ithalat verilerini karşılaştırmalı olarak inceleyerek\rpandemi öncesi ve sonrasında ortaya çıkan değişimleri ve nedenlerini irdelemektir. Çalışmanın sonucu,\rGaziantep-Karkamış ve Kilis-Çobanbey gümrük kapıları dışındaki diğer gümrük kapılarında ihracatın\rartış gösterdiğini ortaya koymuştur.\r
Keywords: İktisat