COVID-19 RİSK ALGISI ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇE’YE UYARLAMASI: GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - Aslan, Ayşe; Yalçın, Azmi (My University, 2022)
Mevcut araştırmanın temel amacı, Plohl ve Musil (2021) tarafından geliştirilen Covid-19 risk algısı ölçeğinin Türkçe’ ye uyarlanarak güvenilirliğinin ve geçerliliğinin ortaya konulmasıdır. Bu kapsamda, kamu ve özel sektörde görev yapan çalışanlardan kolayda ve kartopu örneklem metodu kullanılarak anket aracılığıyla 887 veri elde edilmiştir. Söz konusu ölçüm aracının güvenilirliğini test etmek için içsel tutarlılık (Cronbach alpha) ve iki yarıya bölme yöntemi (split-half) kullanılırken yapı geçerliliğini test etmek için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri uygulanmıştır.Ayrıca ayrışma, birleşme ve ölçüt geçerliliklerini geçerliliğini saptamak amacıyla iş tatmini, görev performansı ve işten ayrılma niyeti ölçekleri kullanılmıştır. Veri analizi neticesinde, Covid-19 risk algısı ölçeğinin içsel tutarlılık katsayısının 0,92 olduğu bulgulanmış olup orijinal ölçüm aracıyla tutarlı bir şekilde tek boyutlu bir yapıya sahip olduğu doğrulanmıştır. Ayrıca, Covid-19 risk algısı ölçeğinin, yapı güvenilirliğini, ayrışma, birleşme ve ölçüt geçerliliğini sağladığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, Plohl ve Musil (2021) tarafından geliştirilen ve Türkçe’ ye uyarlanan Covid-19 risk algısı ölçeğinin Türkiye bağlamında yapılacak olan araştırmalarda kullanılabilecek, oldukça güvenilir ve geçerli bir ölçek olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışmada ayrıca, Covid-19 risk algısının, iş tatmini ve görev performansı ile negatif ilişkili, işten ayrılma niyeti ile pozitif ilişkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Görev Performansı; İş Tatmini; İşten Ayrılma Niyeti; Covid-19 Risk Algısı; Güvenilirlik ve Geçerlilik