Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi ile Finansal Piyasalar İlişkisinin Fourier Tabanlı Yaklaşımlarla İncelenmesi: G7 Ülkelerinden Kanıtlar - Tunçel, Mert Baran; Yaman, Serdar; Zeren, Feyyaz (My University, 2024)
Özellikle son yıllarda finansal piyasalarda fiyatların oluşumu, tahmin edilebilirliği ve yatırımcı davranışları finans literatürünün en ilgi çeken konularından biri konumundadır. Yatırımcı psikolojisinin yatırımlar üzerindeki etkilerinin en net gözlemlenebildiği piyasalardan biri de kripto para piyasalarıdır. Bu çalışma, kripto para piyasasında yatırımcı duyarlılığının temel göstergelerinden biri olarak kabul edilen kripto korku ve açgözlülük endeksi ile G7 ülkelerinin finansal piyasaları arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Bu bağlamda, kripto korku ve açgözlülük endeksi ile G7 ülkelerinin pay piyasaları arasındaki eşbütünleşme ve nedensellik ilişkileri 04.02.2018–15.01.2023 dönemine ait haftalık veriler kullanılarak Fourier Bootstrap ARDL Sınır Testi ve Fourier Toda-Yamamoto Nedensellik Testi ile incelenmiştir. Fourier Bootstrap ARDL Sınır Testi sonucunda, değişkenler arasında dejenere durum olduğu, daha açık bir ifadeyle eşbütünleşme ilişkisinin olmadığı tespit edilirken, Fourier Toda-Yamamoto Nedensellik Testi sonucunda ise kripto korku ve açgözlülük endeksi ile FTSEMIB ve TSX arasında çift yönlü nedensellik olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, S&P 500 ve FTSE 100’den kripto korku ve açgözlülük endeksine doğru tek yönlü, kripto korku ve açgözlülük endeksinden NIKKEI225’e doğru yine tek yönlü nedensellik olduğu tespit edilmiştir. Nedensellik analizi sonuçları, kripto para piyasası yatırımcılarının kripto para piyasasında yaşanan gelişmeler sonucunda sergiledikleri korku ve açgözlülük davranışlarının pay piyasaları ile önemli ilişkilere sahip olduğunu göstermektedir.
Keywords: Fourier Eşbütünleşme; Yatırımcı Duyarlılığı; Fourier Nedensellik; Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi