İbn Hacer'in “Fethu'l-Bârî” Eserinde Şâfiîlerin Amel Etmediği Hadisleri Yorumlama Metodu (Abdest ve Gusül Bölümleri Örneği) - Tatar, Veli (My University, 2025)
Şâfiîlerin en sahih hadis kaynağı kabul edilen Buhârî’nin el-Câmiu’s-Sahîh’inde yer alan bazı hadislerle amel etmedikleri görülmektedir. Şâfiîlerin bu tür hadislerle neden amel etmedikleri hususu tespite değer bir konudur. Bu çalışmada Şâfiî bir âlim olan İbn Hacer’in Sahîhu’l-Buhârî’nin en önde gelen şerhi olan Fethu’l-Bârî’de “Vudû/Taharet” ve “Gusül” bölümleri esas alınarak Şâfiîlerin amel etmedikleri hadislere yaklaşımı ve bu hadisleri yorumlama yöntemi üzerinde durulmuştur. Çalışmanın önemli amaçlarından birisi İbn Hacer’in bu tür hadisleri yorumlarken hangi kriterleri göz önünde bulundurduğunu ve dolayısıyla Şâfiîlerin amel etmeme gerekçelerinin neler olduğunu irdelemektir. Araştırma İbn Hacer’in Sahîh’in “Abdest” ve “Gusül” bölümlerinde Şâfiîlerin amel etmedikleri bazı hadislerle sınırlı tutulmuş, İbn Hacer’in değerlendirmeleri de Fethu’l- Bârî eseri bağlamında ele alınmıştır.
Keywords: Sahîhu'l-Buhârî; İbn Hacer; Hadis; Yöntem; Fethu'l-Bârî