Türkiye de KOBI lerin Kazanç Yönetim Uygulamalarina Yönelik Muhasebe Meslek Mensuplarinin Bakis Açilari Üzerine Bir Arastirma - Erdoğan, Sedat; Solak, Bilal; Gönen, Seçkin (Muhasebe ve Finansman Dergisi, 2016)
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de muhasebe meslek mensuplarının KOBİ’lerin kazanç yönetim uygulamalarına dair görüşlerini incelemektedir. Bu kapsamda, Aydın, İzmir ve Malatya illerinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarına anket yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre katılımcıların yaklaşık % 71’i Türkiye’deki KOBİ’lerin hem kar azaltıcı hem de kar artırıcı kazanç yönetim uygulamalarına başvurdukları tespit edilmiştir. Bu durum, literatürde belirtilen kazanç yönetim uygulamalarını destekler niteliktedir. Çalışmanın bulgularına göre vergi maliyetlerini düşürmek, kredi maliyetlerini düşürmek ve yatırımcıları çekmek kazanç yönetimin uygulama nedenleri olarak görülmektedir.
Keywords: Kazanç Yönetimi; Yaratıcı Muhasebe; Muhasebe Meslek Mensubu; KOBİ; Türkiye