Ölüm korkusu ve ölüm korkusuyla baş etme üzerine bir değerlendirme - Yelboga, Nurullah (My University, 2025)
Bu derleme çalışması; ölüm karşısında sergilenen tutumlara, ölüm korkusu/anksiyetesine ve ölüm korkusuyla baş etmeye odaklanmıştır. Ayrıca ölüme yüklenen anlamlar ve insanların ölümsüzlük çabası ve arayışları üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda ölüm korkusunu sağlam bir zeminde tartışabilmek için ilgili literatür çerçevesinde insanlığın ölüme çare arayışları detaylıca irdelenmiştir. Daha sonra ise tartışma, ölüm korkusu/anksiyetesi ekseninde sürdürülerek ölüm korkusunun kökenlerine inilmeye çalışılmıştır. Ardından ölüm kurkusuyla baş etmek için bilim insanlarının, düşünür ve psikoterapistlerin görüşleri aktarılarak ölüm korkusu aydınlatılmaya çalışılmış ve ölüm korkusuyla baş etme yollarına odaklanılmıştır. Yaşamda anlam arayışını ön plana çıkaran logoterapi yaklaşımının ölüm korkusuyla baş etmedeki rolüne değinilerek çalışma tamamlanmıştır.
Keywords: Ölüm; Ölüm anksiyetesi/korkusu; Ölüm korkusuyla baş etme; Logoterapi.