Kur’ân-ı Kerîm’de yer alan Rubâ‘î isimlerin Arap dilinde fiil kipiyle kullanılması - Öncü, Mustafa (My University, 2015)
Arapçada sayıca fazla bulunmayan Rubâ‘î filler Kur’ân-ı Kerîm’de az da olsa yer alır. Nitekim Kur’ân-ı Kerîm’de toplam on bir adet rubâ‘î fil bulunur. Söz konusu fillerden sekizi rubâ‘î mucerred iken üçü rubâ‘î mezîddir. Bununla birlikte Kur’ân-ı Kerîm’de isim olarak kullanıldığı halde kaynaklarda rubâ‘î fil anlamına gelen birçok kelimeye de rastlanır. Bu bakımdan çalışmaya rubâ‘î filler hakkında kısa bilgi verilerek başlandı. Akabinde Kur’ân-ı Kerîm’de isim olarak yer alan ancak Araplar tarafından rubâ‘î fil olarak kullanılan kelimelere yer verildi. Söz konusu kelimelerin Arap şiiri, hadis-i şerif ve ilk dönem muteber sözlüklerdeki kullanımlarına da değinildi. Yine söz konusu kelimeler Kur’ân-ı Kerîm’de yer alan kullanımlarıyla da karşılaştırıldı. Aynı zamanda ses-anlam ilişkisine de temas edildi.
Keywords: Kur'anı Kerim; Rubâ‘î Fiiller; Arapça