Oltu ve Narman (Erzurum) İlçelerinin Yenen Makromantarları - Sadullahoğlu, Cemil; Uzun, Yusuf; Kesici, Sedat (Şırnak Üniversitesi, 2021)
Tarih öncesi zamanlardan beri insan beslenmesinde önemli bir yer edinen mantarlar oldukça yüksek bir protein içeriğine sahip olması ve tüm temel amino asitleri içermelerinden dolayı ideal bir besin kaynağıdır. Her geçen gün artan dünya nüfusuna paralel olarak insanların besin ihtiyacı da artmaya devam etmektedir. Gelecek yıllarda yaşanması muhtemel olan besin sıkıntısı düşünüldüğünde alternatif besin kaynakları arasında yer alan yenen makromantarlar önemli bir yer edinmektedir. Çalışma sonucunda, araştırma yöresinde 9’u Ascomycota ve 55’i Basidiomycota bölümlerine ait toplam 64 yenen makromantar türü tespit edilmiştir. Tespit edilen türlere ait habitat ve il sınırları içerisindeki lokaliteleri verilmiştir. Arazi çalışmaları esnasında yapılan etnomikolojik araştırmalarla türlerin halk arasındaki bilinen isimleri ve kullanım durumları da tespit edilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Erzurum; Oltu; Yenen makromantarlar; Narman; Besin