Midyat ( Mardin) Yöresindeki Mahalli Üzüm Genotiplerinin Sürgün, Genç ve Olgun Yaprak Karakterlerinin Tespiti - Ünal, Mehmet Settar; Ucas, Cuma (My University, 2022)
Bu araştırma; 2019-2020 yıllarında Mardin bölgesi Midyat yöresinde yetiştirilen yöresel üzüm genotiplerinin karakterlerinin milletlerarası standartlara göre detaylıca teşhis edilebilmeleri için yapılmıştır. Araştırmada; çoğunlukla IBPGR, OIV ve UPOV’ca hazırlanan ve esasen 1983 senesinde yayımı yapılan “Descriptors for Grape” isimli eserden yararlanılmış olmasına rağmen 1989 senesinde yayımlanan “Minimal Descriptor List for Grapevine Varieties” isimli eserden de istifade edilmiştir. Mardin bölgesinin Midyat yöresinde belirlenen 28 üzüm genotipi, 39 hususiyet açısından değerlendirmeye alınmıştır. Araştırılan üzüm genotiplerinde sürgünucu’nun açık, sülük diziliminin aralıklı olması bunların Vitis vinifera L. türüne mensup olduğunu göstermektedir. Üzüm genotiplerinin çoğunda sürgünün konumu yarıdik; sürgünlerin boğum ve boğum araları tüysüz; yaprak sapında yatık tüy gözlenmiştir. Sürgün, genç/gelişmiş yaprağa ilişkin başka hususiyetler de genotipler arasında değişim gösterirken bunların aynı çeşitte, öyleki aynı asmada bile değişiklik gösterebileceği belirlenmiştir.
Keywords: Bağcılık; Mardin; Üzüm; Midyat; Ampelografi