Covid-19 Krizinin İşletmeler Üzerine Etkisi ve Bir Araştırma - Sönmez, Ramazan Vedat (My University, 2021)
Kriz kavramı aniden ortaya çıkan, olumsuz şartları barındıran, çoğu kez kötüye gidişi hızlandıran, \rhedeflerin gerçekleşmesini engelleyen, karar verme süreçlerini tıkayan bunalım, sıkıntı olarak ifade edilebilir. \rKüreselleşmeyle birlikte yaşanan hızlı değişim, dönüşüm ve artan uluslararası ilişkiler, ulaşım ve iletişim \ralanında yaşanan ilerlemeler beraberinde birtakım belirsizlikleri ve krizleri de getirmektedir. 2001-2002 \rArjantin krizi, 2007-2008 küresel finans krizi, 2014 Rusya krizi son dönemlerde ekonomi dünyasının \rkarşılaştığı krizler olarak karşımıza çıkmaktadır. Krizlerin makro ve mikro düzeyde ekonomik olarak \rbirtakım sonuçlarının olduğu görülmektedir. İş dünyasının karşı karşıya kaldığı son kriz Aralık 2019 \rtarihinde Çin’in Wuhan Kentinde görülen ve kısa sürede birçok ülkeyi etkisi altına alan Covid-19 virüsünün \rortaya çıkardığı sağlık ve ekonomik krizdir. Ortaya çıkan kriz birçok ülke ekonomilerini ve işletmeleri \rolumsuz etkilediği değerlendirilmektedir. Küresel salgın sonrası ortaya çıkan ekonomik krizin oluşturduğu \rşartların işletmeleri ne yönde etkilediğini belirlemek ve krizin yönetim tarzı önem arz etmektedir. Bu \rçalışmanın amacı: Covid-19 krizinin ortay çıkardığı ekonomik krizin işletmeler üzerine etkisini belirlemektir. \rBir başka ifade ile krizin işletmeleri çalışma düzeni, yönetim, pazar şartları, iş gören politikası ve geleceğe \ryönelik planlamalar açısından ne yönde etkilediğini belirlemek, işletme yöneticilerinin kriz sürecini nasıl \ryönettiklerini tespit etmek ve elde edilen veriler ışığında çözüm önerileri sunmak, ilgili literatüre katkı \rsunmaktır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemlerinden yararlanılarak, işletme yöneticileri ile yapılan \rgörüşmeler sonucunda elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda işletme yöneticilerinin \rgenel olarak krizin ortaya çıkarmış olduğu hasarları en aza indirmek amacıyla krizi çözme yaklaşımını \rbenimsedikleri, krizin işletmeleri; finansman, çalışma düzeni, pazar potansiyeli, iş gören politikası ve \rgeleceğe yönelik planlamalar açısından olumsuz etkilediği sonucu elde edilmiştir. Çalışmada kullanılan \rgörüşme formu Şırnak üniversitesi etik kurulu başkanlığının 31/12/2020 tarih ve 2020/64 sayılı kararı ile \ruygun görülmüştür.
Keywords: İşletme