Şırnak İli İdil ilçesinde Yetiştirilen Üzüm Çeşitlerinin Bazı Ampelografik Özellikleri - Ünal, Mehmet Settar; Yıldırım, Murat (My University, 2020)
2017-2018 yıllarında yapılan bu çalışmada, Şırnak ili idil ilçesinde yetiştirilen 20 üzüm çeşidine ait yıllıkdal, çiçek salkımı, meyve salkım, tane ve çekirdek özellikleri olmak üzere toplam 28 karakter incelenmiş veçalışmalar çiçeklenme ve dinlenme döneminde yürütülmüştür. İncelemeye alınan özelliklerindeğerlendirilmesinde IBPGR, OIV ve UPOV tarafından hazırlanan ve 1983 yılında yayınlanan 'Descriptors forGrape' adlı yayın ile 1989 yılında yayınlanan 'Minimal Descriptor List for Grapevine Varieties' adlı yayındanyararlanılmıştır. Çubukta; enine kesit ve ana rengi, Çiçek salkımında; çiçek yapısı, ilk salkımın çıktığı boğum,göz başına düşen salkım sayısı, Meyve salkımında; salkım sapı boyu, salkım büyüklüğü, salkım boyu ve salkımsıklığı, salkım sapı odunlaşması, Tanede; tane boyu, tane eni ve ağırlığı, irilikte ve renkte birörneklik, tane şeklive tane rengi, tane kabuk kalınlığı, tane sapı boyu, şıra randımanı, şırada SÇKM ve asitlik, olgunluk indisi vepH, Çekirdekte; çekirdek ağırlığı, çekirdek eni ve çekirdek boyu incelenmiş, inceleme sonucunda tüm çeşitlerçekirdekli bulunurken diğer tüm özellikler farklı gruplarda yer almışlardır.
Keywords: Bahçe Bitkileri