7. Sınıf görsel sanatlar dersinin perspektif konusunun çok alanlı görsel sanatlar eğitimi yöntemine göre işlenmesinin öğrenci başarısına etkisi - Akdeniz, Lütfi; Daşdağ, Fatma Eren (Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 2020)
Bu makalede amaç, 7. sınıf görsel sanatlar dersinin perspektif konusunun Çok Alanlı Görsel Sanatlar Eğitimi Yöntemi (ÇAGSEY) ile öğretilmesinin öğrenci başarısına etkisini ortaya koymaktır. Araştırmada deneysel desenlerden ön testson test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 7. sınıfta bulunan 60 öğrenci oluşmaktadır. Bu şubelerden biri araştırmanın deney, diğeri kontrol grubunu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, verilerinin analizinde ise; parametrik testlerden bağımlı ve bağımsız örneklemler t-testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, akademik başarı testi ön test-son test puan ortalamalarında ÇAGSEY uygulanan deney grubunda son test lehine, geleneksel öğretim yöntemi kullanılan kontrol grubunda son test lehine anlamlı bir fark görülmüştür. Deney ve kontrol gruplarının akademik başarı son test puan ortalamalarında deney grubunun lehine anlamlı bir fark tespit edilmiştir. Deney grubunda tüm sınıfı gözlemlemenin zorluğu nedeniyle, seçkisiz örnekleme yöntemiyle sınıfı temsil eden üç öğrenciye sanat eleştiri formu uygulanmıştır. Bu uygulama sonucunda ÇAGSEY ile yapılan etkinliklerin, öğrenciler üzerinde olumlu bir etki bıraktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca ÇAGSEY ile öğretilen perspektif konusu öğrencilerde sanatçıya, sanat eserine ve sanata karşı olumlu bakış açıları geliştirmiş; öğrencilerin kendilerine olan güvenlerini arttırmış, kendi sanatsal çalışmalarına karşı eleştirel gözle bakabilme becerisini kazandırmıştır. Bu nedenlerden ötürü ÇAGSEY’in görsel sanatlar eğitiminde kullanılmasının önemli ve gerekli olduğu sonucuna varılmıştır. Ortaokullarda bu yöntemin daha etkili kullanılması amacıyla, görsel sanatlar dersinin iki saat ve ardıl olması ve her okulda görsel sanatlar atölyesi oluşturulmasına dair öneriler getirilmiştir.
Keywords: Görsel Sanatlar Eğitimi; Sanat; Perspektif; Çok Alanlı Görsel Sanatlar Eğitimi Yöntemi; Öğrenci Başarısı