Bir muhaddis olarak İbnü’l-Mülakkın ve et-Tavzîh adlı şerhinde iman konusuna yaklaşımı - Uzundağ, Mehmet Sait (My University, 2015)
Îman konusu, temel hadis kaynaklarında geniş bir şekilde yer almış, îman ile ilgili rivayetlere farklı yorumlar yapılmıştır. İlgili rivayetler bağlamında “îmanın tanımı”, “îman-amel ilişkisi”, “îman-İslam meselesi”, “îmanda artma ve eksilme” ve “îman ve büyük günah problemi” ile ilgili konular, tarih boyunca Müslümanlar arasında önemli tartışmalara ve bazen de ayrışmalara sebep olmuştur. Bu bağlamda “fakih, imam, şeyh, muhaddis, hafız, allâme” gibi ünvanlarla anılan, 300 civarında eser kaleme alan ve İbnü’l-Mülakkın diye bilinen Ebû Hafs Sirâcüddîn Ömer b. Alî b. Ahmed el-Ensârî el-Mısrî (ö. 804/1401) de îman ile ilgili konularda diğer mezheplerle tartışmış onların görüşlerine cevap ve reddiye niteliğinde açıklamalarda bulunmuştur. İbnü’l-Mülakkın’ın hadis alanında yaptığı çalışmalardan biri de Sahîh-i Buhârî üzerine yazdığı et-Tavzîh li Şerhi’l-Câmii’s-Sahîh adlı şerhidir. Bu çalışmada bu şerh bağlamında onun îmanla ilgili görüşleri incelenecektir.
Keywords: Şerh; Selef; Amel; İbnü’l-Mülakkın; Îman