İşyerinde kötü muamele, motivasyon ve performans ilişkisi - Ece, Süreyya; Tokgözoğlu, Serkan; Oğuz, Delil (Dicle Üniversitesi, 2021)
Bir kurumda, çalışanların kendini iyi hissetmesi kurumun başarısı için büyük önem taşımaktadır. Kendini iyi hisseden çalışanlar işlerine daha iyi motive olur ve motivasyonun artması performans artışıyla sonuçlanır. Bu çalışmanın amacı, çalışanların maruz kaldığı kötü muamelenin motivasyonlarını nasıl etkilediğini ortaya koymak ve motivasyonun çalışanların performansı üzerindeki etkisini belirlemektir. Araştırma kapsamında, farklı kurumlarda görev yapan çalışanlardan anket aracılığıyla veri toplanmıştır. Araştırma hipotezlerini test etmek için basit regresyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda sözlü kötü muamele ve duygusal ihmalin motivasyon üzerinde negatif yönde bir etkisinin olduğu, ancak iş engelleme boyutunun motivasyon üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Motivasyonun çalışan performansı üzerinde ise pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu elde edilen bir diğer sonuçtur. Çalışma sonuçlarının çalışanları rencide edici sözlerin ve emeklerine değer vermemenin, işe yönelik zorluk çıkarmaktan daha fazla motivasyonlarını etkilediğini ortaya koyması açısından önem taşımaktadır.
Relatıonshıp between mıstreatment ın workplace, motıvatıon and performance
Keywords: Sözlü Kötü Muamele; İş Engelleme; Duygusal İhmal; Motivasyon; Performans