Türkiye Kırsalında Sosyal Politika Uygulamalarından Kaçınma: Cizre Örneği - Arı, Serdar (My University, 2023)
Sosyal politika uygulamalarının en önemlilerinden birisi sosyal güvenlik ise ikincisi asgari ücret uygulamasıdır denilebilir. Bu çalışmada modern dünyada kadın yoksulluğunu da ortadan kaldırmak gibi hedefleri olan sosyal politika araçlarından olan asgari ücret, sosyal sigorta ve yasal çalışma süresinin Cizre’deki hizmet sektöründe çalışmakta olan kadın işçilere yönelik uygulanma düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Cizre’de hizmet sektörünün çeşitli dallarında çalışmış ya da çalışmakta olan kadın işçilerle derinlemesine mülakatlar yapılmış, sosyal politika uygulamalarının uygulama düzeylerinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Çalışma sürecinde elde edilen verilerden Cizre’de hizmet sektörünün çeşitli dallarında önceden çalışmış ya da hala çalışmakta olan kadın işçilerin asgari ücret altında, sosyal güvenlikten yoksun ve yasal sınırın üstünde uzun saatler çalıştırıldıkları tespit edilmiştir.
Keywords: Gelir; Sosyal Politika; Hizmet Sektörü; Asgari Ücret; Sosyal Sigorta