Arap kültürünün kaynakları - Al-Hussein, Ahmad Said (My University, 2017)
Toplumlar medeniyet mirası bakımından, tarihî kültürlerinin derinliğine, büyüklüğüne veya sadeliğine göre birbirinden farklılaşır. Her milletin kültürel mirası, o milletin gelişmesinde ve ilerlemesinde etkin ve önemli bir rol oynar. Çünkü insan, her zaman ve mekânda kendisinden önceki insanların bıraktığı bilgi ve tecrübeleri miras almakta ve yaşadığı çağda bunlardan faydalanmaktadır. Kültür, bizden öncekilerin bize bıraktığı bilgi, birikim ve tecrübelerdir. Burada ele aldığımız konu ise tarihin kaydettiği yazılı eserlerdeki entelektüel (fikrî) kültürdür. Kültürel miras bir milletin kültürel kişiliğini tanıtan en iyi faktördür. Arap kültürü, birbirini takip eden insanlık medeniyetlerinin uzun zincirlerinden bir halkadır. O, insanlığın genel kültür mirasından bir parçadır. Çünkü Arap kültürü, insanlık medeniyetinin gelişmesi ve ilerlemesi için temel ve önemli bir rol üstlenmiş ve üstlenmeye de devam etmektedir. İslam ve Arap âlimleri orta çağdaki en büyük dahîlerden kabul edilmekte, kültür mirasları da insanlığın ayrıcalıklı miraslarından sayılmaktadır. Arap kültür mirası, kurulmasında ve yayılmasında Arapların pay sahibi oldukları İslam Arap medeniyetinin bünyesindeki birçok bilimsel ve edebî başarıları barındırır. Ayrıca o, ümmetin kültürel kişiliğini yansıtır.
Keywords: Arap Kültürü; Kültür; Kültürel kimlik; Deneyim ve Tecrübeler; Entelektüel kültür