Turistlerin Mekansal Tercihleri ve Mekansal Deneyimleri Üzerine Bir Araştırma: İstanbul Tarihi Yarımada Örneği - Avcı, Ceren; HASSAN, Azize (Turizm Akademik Dergisi, 2019)
Bu çalışmada İstanbul tarihi yarımadayı ziyaret eden turistlerin mekansal tercih ve mekansal deneyimlerinin, turistlerin demografik özelliklerine ve bulunulan mekana göre değişkenlik gösterip göstermediğinin saptanması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda 2017 yılının ilk 5 ayı içerisinde İstanbul tarihi yarımadayı en çok ziyaret eden ilk 5 milletten toplamda 613 turist araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Cinsiyete göre mekânsal tercih ve deneyimlerin bir farklılık gösterip göstermediğinin tespiti için bağımsız t testleri yapılmıştır. Katılımcıların gelirlerine, mesleklerine, milliyetlerine ve bulunulan mekana göre mekânsal tercih ve deneyimlerin bir farklılık gösterip göstermediğinin tespiti için ise one way anova analizleri uygulanmıştır. Analiz sonucunda, katılımcıların cinsiyetlerine göre mekânsal tercihlerinde anlamlı bir fark olduğu, fakat mekânsal deneyimlerinde anlamlı bir farklılık olmadığı ortaya çıkarılmıştır. Mekansal tercihlerin gelir, milliyet ve bulunulan mekana göre anlamlı bir farklılık gösterdiği, mekansal deneyimlerin ise meslek, gelir, milliyet ve bulunulan mekana göre anlamlı bir farklılık gösterdiği bulgulanmıştır.
Keywords: Kent Turizmi; Tarihi Yarımada; Mekânsal Tercihler; Mekânsal Deneyimler