Sermaye Yapısına Etki Eden Firmaya Özgü Faktörlerin Panel Veri Analizleri ile Belirlenmesi: Kurumsal Yönetim Endeksi Üzerine Bir Uygulama - Topaloğlu, Emre Esat (Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar Dergisi, 2018)
Çalışmada, Kurumsal Yönetim Endeksi’nde 2007-2015 döneminde faaliyet gösteren firmaların sermaye yapılarına etki eden firmaya özgü faktörlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Sermaye yapısı, finansal kaldıraç oranı ile temsil edilirken, firmaya özgü faktörler ise aktif karlılık oranı, firma büyüklüğü, likidite oranı, borç dışı vergi kalkanı, Tobin’s q, büyüme fırsatı, varlık yapısı ve faaliyet kaldıracı oranı ile temsil edilmiştir. Sermaye yapısına etki eden faktörlerin tespit edilmesinde panel veri analiz yöntemlerinden faydalanılmıştır. Analiz sonucunda, likidite oranı, varlık yapısı ve aktif karlılık oranı ile finansal kaldıraç arasında anlamlı ve negatif yönlü ilişki belirlenirken, firma büyüklüğü ile pozitif yönlü ilişki belirlenmiştir. Diğer taraftan borç dışı vergi kalkanı, büyüme fırsatı, faaliyet kaldıracı ve Tobin’s q ile finansal kaldıraç arasında istatistiksel olarak anlamlı herhangi bir ilişki tespit edilememiştir.
Keywords: Sermaye Yapısı; Panel Veri Analizi; Kurumsal Yönetim Endeksi