İZZÜDDİN b. ABDUSSELAM VE KUR'AN ÇALIŞMALARI - Arpa, Abdulmuttalip (Sakarya University, 2010)
İzzüddîn b. Abdusselam Hicrî VII. asırda yaşamış çok yönlü eser veren döneminin önemliilmî şahsiyetlerindendir. İlmî çevrelerce İslamî ilimlere yönelik düşünce sistemi birçokaraştırmaya konu olurken maalesef Kur'an'a yönelik çalışmaları gerekli ilgiyigörmemiştir. İşte bu çalışmada öncelikle İslam ilim ve düşünce tarihinde daha çok fıkıhçıkimliği ile tanınan İzzüddin b. Abdusselam'ın genel olarak hayatı ve ilmî düşünce yapısıüzerinde duruldu. Ardından Kur'an'a dair yaptığı çalışmaları tanıtıldı. Sonunda iseKur'an ilimleri ile ilgili bazı önemli meselelere bakışı ve tefsirdeki metodu hakkındagenel bilgiler verilerek Kur'an anlayışı tespit edilmeye çalışıldı.

‘Izz ad-din b. ‘Abd as-salam, who lived in 7th/13th Century, is one of the eminent scholars of his age. Although ‘Izz ad-din’s thought on Islamic studies has been subject to various studies, his works on Qur’an have not been thoroughly analyzed. In this study, first, the life and ideas of ‘Izz ad-din b. ‘Abd as-salam shall be analyzed in broad lines. Until now, he has been largely known of his studies on law (fiqh), therefore, the second part of this study shall focus his works on Qur’an with particular emphasis on his approach to various issues in Qur’an sciences in order to get an idea about his method of exegesis.
‘Izz Ibn Abd As-Salam and His Studies on Qur’an