Aşırı Temperleme Isıl İşlemi Uygulanmış Orta Karbonlu Çeliğin Kesme Kuvvetleri ve Yüzey Pürüzlülüğü Açısından İncelenmesi - Baday, Şehmus; Başak, Hüdayim; Güral, Ahmet (My University, 2014)
Bu çalışmada, orta karbonlu çeliğe aşırı temperleme ısıl işlemi uygulanarak elde edilen mikroyapı farklılıklarının kesme kuvvetleri ve yüzey pürüzlülüğü üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla bir grup AISI 1050 malzemesine 850 °C’de 15 dakika östenitleme işleminin ardından su verme işlemi uygulanmış ve daha sonra ayrı ayrı 600 °C’de 15, 60 ve 180 dakika sürede aşırı temperleme ile ferrit matriste sementitler küreselleştirilmiştir. Numunelerin işleme deneyleri kuru kesme şartlarında CNC torna tezgahında SNMG 120408 sementit karbür kesici takım ile buna uygun 75° yanaşma açısına sahip PSBNR 2525M12 takım tutucu kullanılarak yapılmıştır. Numunelerin sertlik değerlerinin azalmasıyla kesme kuvvetleri düşmüştür. Bununla birlikte, küresel sementitlerin ortalama ebatlarının artmasına bağlı olarak da kesme kuvvetleri düşmüştür. En düşük yüzey pürüzlülük değeri suverme sonrası 600 °C’de 15 dakika küreselleşmiş numunelerde elde edilmiştir. Ancak bu numunede küreselleştirme süresi artıkça yüzey pürüzlülük değeri de artış göstermiştir
Keywords: Aşırı Temperleme; Kesme Kuvvetleri; Yüzey Pürüzlülüğü; Mikroyapı; Sertlik