Şevkî Dayf’a Göre Mısır Lehçesinin Fasih Arapçayı Tahrif Ettiği Hususlar - Batur, İslam (Artuklu Akademi, 2018)
Şevkî Dayf modern dönemde Arap dili alanında araştırma yapmış önemli bilim insanları arasındadır. Onun lehçe konusunda orta bir yol seçtiği söylenebilir. Lehçeleri toplumun bir gerçeği olarak görmekle birlikte birtakım tahrifler içermesi yönünden eleştirmektedir. Yapmaya çalıştığı şey, lehçe kullanımını azaltmak ve fasih Arapçayı egemen kılmaya çalışmaktır. Ona göre özellikle Mısır’da kullanılan lehçeler çeşitli yanlış kullanımlar içermektedir. Bütün yanlış kullanımlar için tek tek örnek vermekte ve sorunun çözümü için fasih Arapçanın esas alınması gerektiğini dile getirmektedir. Zira ona göre fasih Arapça toplumu birbirine bağlayan bir bağdır. Bu yüzden Arap dilinin daha anlaşılır ve kolay olması için fasih Arapçanın korunması gerekir.
Keywords: Şevkî Dayf; Lehçe; Fasih; İrâb; Tahrif