Sporcu Öğrenciler İçin “Spora Bağlılık Ölçeği”nin Türkçeye Uyarlanması - Çakır, Rıdvan; Semiz, Kıvanç (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sporcu öğrencilerin spora bağlılığını ölçebilmek adına Kuokkanen ve ark. (2020) taraf ından uyarlanmış olan Spora Bağlılık Ölçeği’ni (SpBÖ) Türk kültürüne uyarlamakt ır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmaya, yaş ortalamaları 21,05 (±2,9) olan, 179’u kadın, 313’ü erkek toplam 492 gönüllü sporcu öğrenci katılmıştır. Değerlendirme biçimi 5’li Likert olan SpBÖ’nün özgün hâlinde, 6 alt boyuta eşit dağılmış toplam 18 madde yer almaktadır. Alt boyutlar sırasıyla “Anne Desteği” (3 madde), “Baba Desteği” (3 madde), “Antrenör-Sporcu İlişkisi” (3 madde), “Akran Desteği” (3 madde), “Spora Hakimiyet” (3 madde) ve “Gelecek Beklentileri ve Hedefler” (3 madde) biçimindedir. Ölçek ile veri toplana- bilmesi için öncelikle Türkçeye çevrilmesi gerekmektedir. Bu noktada, Bea- ton, Bombardier, Guillemin ve Ferraz’in (2000) önerileri ışığında, ölçek uyarlamalarda sıkça başvurulan çeviri-geri çeviri yöntemine başvurulmuş- tur.23 Verilerin normallik varsayımını test etmek için çarpıklık-basıklık kat- sayılarına (-1,093 ve ,394) bak ılmıştır. Ölçe ğin yap ı geçerliliği için doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yap ıldıktan sonra iç tutarl ılığı için Cron- bach alfa de ğerlerine bak ılmıştır. Bulgular: DFA sonuçlar ında, ki-kare uyumu indeksi (x2/sd) değeri 2,99; uyum iyiliği indeksi 0,92; fazlalık uyum indeksi 0,94; Tucker-Lewis indeksi 0,92; karşılaştırmalı uyum indeksi 0,94; yaklaşık hataların ortalama karekökü 0,064 ve son olarak p de ğeri 0,000 olarak bulunmuştur. Bunun yanı sıra iç tutarlık değerleri 0,66 (gelecek bek- lentileri ve hedefler) ile 0,85 (antrenör-sporcu ili şkisi) arasındadır. Sonuç: Elde edilen bulgular sonucunda, SpBÖ’nün geçerlilik ve güvenirliğinin sağ- landığı görülmüş olup ilgili araştırmacılarca kullanılabileceği sonucuna va- rılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Spor Bilimleri