Midyat (Mardin) ilçesi yerel üzüm çeşitlerinin salkım, tane, çekirdek ve çubuk özellikleri - Ünal, Mehmet Settar; Ucas, Cuma (My University, 2022)
Amaç: Yöresel üzüm çeşitlerini ve bunların ampelografik özelliklerini uluslararası normlara göre ayrıntılı olarak tespit etmektir. Yöntem ve Bulgular: Bu çalışmada, 2019-2020 yıllarında yapılan bu araştırmada, Mardin ili Midyat yöresinde yetiştiriciliği yapılan 28 üzüm genotipine ilişkin çubuk, çiçek, salkım, tane ve çekirdek karakterleri olmak üzere toplam 26 özellik saptanmıştır. İncelenen karakterlerin değerlendirilmesinde IBPGR, OIV ve UPOV ‘ca hazırlanan 'Descriptors for Grape' ve 'Minimal Descriptor List for Grapevine Varieties' esas alınmıştır. Çalışmada Verdani çeşidinin en iri taneli olduğu tespit edilmiştir. En uzun salkıma sahip çeşit ise Hazirani olmuştur. Çeşitlerin SÇKM oranları %11,52 (Zeyti) ile %23,20 (Sincari) arasında değişiklik göstermiştir. Genel Yorum: Araştırılan genotiplerde çekirdeklerin çevresinde çıkıntının olmaması bunların V. vinifera L. türüne dahil olduğuna işaret etmektedir. Bütün genotiplerde meyve eti renksiz, taneler çekirdekli, yıllık sürgünün yüzeyi çizgili, boğum ve boğum araları ise tüysüz olarak tespit edilmiştir.Çalışmanın Önemi ve Etkisi: Bu çalışma ile Mardin ili Midyat yöresinde yetiştiriciliği yapılan yerel üzüm çeşitleri tanımlanmıştır. Yapılan tanımlama ile hem yerel üzüm çeşitlerinin tanınırlığının artacağı hem de ileride oluşabilecek isim kargaşasının önlenebileceği düşünülmektedir.
Keywords: Bağcılık; Mardin; Üzüm; Midyat; Ampelografi