TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ NİTELİKLİ ÇALIŞAN EKSİKLİĞİNDE TURİZM İŞLETMELERİNİN PAYI: İŞ İLANLARI ÜZERİNDEN BİR İNCELEME - Ertaş, Çağdaş (Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitü Dergisi, 2018)
Turizmin gelişimi için en önemli faktörlerden biri nitelikli çalışanlardır. Ancak özellikle Türkiye’deki turizm işletmelerinin nitelikli çalışan istihdam ettirmesi ile ilgili ciddi sıkıntılar söz konusudur. Turizm işletmelerinin bu sorunda payı var mıdır? Bu soru, bu araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu konuda turizm sektörüne dönük iş ilanlarını incelemek önemlidir. Çünkü iş ilanları, işletmelerin adaylarda aradıkları niteliklerde neyi önemsediği konusunda ilk adımdır. Bu amaçla bu çalışmada Türkiye’deki turizm sektörüne dönük iş ilanlarının verildiği turizmgazetesi.com uzantılı internet sitesindeki ilanlar incelenmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye’deki turizm işletmelerinin vermiş oldukları iş ilanlarını inceleyerek, sektördeki nitelikli personel eksikliğinde turizm işletmelerinin rolü hakkında çıkarımlarda bulunmaktır. Araştırma verisi, ilgili internet sitesinde 17 Mart 2018 ile 21 Haziran 2018 tarihleri arasında verilen iş ilanlarından oluşmaktadır. Yapılan inceleme sonucunda, toplam 1927 ilan değerlendirmeye alınmıştır. Veri analizinde, frekans analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda, turizm işletmelerinin önemli bir kısmının çalışanların niteliğini pek önemsemediği çıkarımında bulunulmuştur. Bu araştırmanın konuyla ilgili öncü çalışmalardan biri olmasından dolayı, araştırma bulgularının turizm yazınına katkı sunması beklenmektedir.
Keywords: Turizm sektörü; Nitelikli çalışan; Turizm işletmeleri; İş ilanları