Şırnak’ta Gastronomi Gelişmişliği: Yerel Halkın Algısı Üzerine Bir Araştırma - Ertaş, Çağdaş; Kadırhan, Gökhan (My University, 2023)
Günümüzde birçok kent, gastronomi alanında var olabilmek için birtakım faaliyetler yürütmektedir. Bu noktada kentteki gastronomi gelişimi önem arz etmektedir. Ancak bir kentin gastronomi gelişmişliğini sadece mevcut potansiyele bakarak değil, bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmek gerekmektedir. Mevcut literatürün bu kapsamda yetersiz olduğu görülmektedir. Yine mevcut literatür, bir kentin yerel gastronomisini keşfeden turistler üzerine çeşitli çalışmalar göstermektedir. Ancak yerel halk örneğinde sınırlı sayıda araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada gastronomi gelişmişliği, birtakım göstergeler kapsamında, yerel halk örneğinde ve Şırnak’ta incelenmiştir. Böylece literatürdeki eksikliğe dikkat çekerek, yemek kültürü ve gastronomi literatürüne katkı sunmak amaçlanmaktadır. Faktör analizi, Bağımsız Örneklem T-Testi, ANOVA ve genel algı indeksi sonucunda, Şırnak’ta gastronomi gelişmişlik düzeyinin oldukça yetersiz olduğu görülmüş, sadece rekabet faktörünün katılımcıların eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, araştırma bulguları tartışılmış ve araştırmanın sınırlılıkları da göz önünde bulundurularak gelecekte yapılması muhtemel araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmanın yemek sosyolojisi bakış açısıyla okunması önerilmektedir.
Keywords: Yemek kültürü; Gastronomi gelişimi; Yemek sosyolojisi