Tarih ve medeniyet bağlamında Cizre - Süheyl SÂBÂN (My University, 2013)
İslam Medeniyeti asaletini hala korumaya devam eden çok sayıda İslam şehri ve kültür merkezi vardır. Bunlar, sadece imar alanındaki eserleriyle veya temelini İslam’ın şekillendirdiği gelenek ve görenekleriyle değil, aynı zamanda birçok lügavî ıstılahı günümüze taşımak suretiyle varlıklarını sürdürüyorlar. Türkiye’nin Güneydoğu’sunda yer alan Cizre, belki de bu İslam kültür merkezlerinin en önemlilerinden biridir. Onu yöredeki diğer şehirlerden ayıran özellik, geçmişte bölgeye medeniyet ve kültür başkentliği yapmış olmasıdır. Zira o ilmin kalesi, kültürün menbâı ve bölgeye yön veren siyasî yönetim merkezi idi.
Keywords: Cizre; Tarih; Medeniyet