Kur’ânî dualarda model insanın nitelikleri - Aktaş, Mehmet Nurullah (My University, 2018)
Milâdî 610 yılında Hz. Muhammed’e nâzil olmaya başlayan ve yaklaşık yirmi üç yılda tamamlanan Kur’ân-ı Kerîm, insanların yaşamını anlamlı hale getiren bir hayat kitabıdır. Kur’ân’da farklı toplumlara peygamberler gönderildiği belirtilmekte ve bunlara ittiba etmenin ehemmiyeti vurgulanmaktadır. Bu çalışmamızda, başta peygamberlerin kıssaları olmak üzere Kur’an’da zikredilen dualarda tasvir edilen insan modelinin vasıﬂarı üzerinde durulacaktır. Farklı mevzuları gündemine alan dualara bir bütün olarak bakıldığında Kur’ân’ın öngördüğü model insanın önemli niteliklerini görmek mümkündür. Kur’ân-ı Kerîm, insana verilen değerin yapılan dualarla orantılı olduğunu açıklamaktadır. Bu durumda Kur’ân’da geçen duaları ve söz konusu dualarda ele alınan nitelikleri etraﬂıca ele almanın zarureti ortaya çıkmaktadır. Bu da İslâmî ve insanî değerlerin ciddi manada zarar gördüğü günümüz dünyasında Kur’ân’da tasviri yapılan insan modelinin temel niteliklerini tespit etmeye ve İslâm’ın bu konudaki söylemini anlamaya katkı sunacaktır.
Keywords: Dua; Kıssa; Kur’ân Duaları; Model İnsan