Şırnak İli Meyve Bahçelerindeki Coccoidea (Hemiptera) Türleri ve Yayılış Alanları - Ayaz, Tarkan (My University, 2024)
Şırnak ili, meyve yetiştiriciliği için uygun koşullara sahip bir bölge olmasından dolayı meyve yetiştiriciliğinin değeri her yıl giderek artmaktadır. Meyveciliğin artmasıyla birlikte bitki koruma sorunları da ortaya çıkmakta buna karşın yoğun bir kimyasal ilaçlama yapılmamaktadır. Bu çalışma bütün bu nedenlerden dolayı ele alınmış olup 2021-2022 yılları arasında Şırnak ili ve ilçelerinde meyve üretim alanlarındaki Coccoidea (Hemiptera) türlerini ve yayılış alanlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma meyve yetiştiriciliği yapılan 7 ilçede toplam 60 bahçede sürvey yapılarak ve laboratuar çalışmaları şeklinde yürütülmüştür. Çalışma sonunda Coccoidae familyasına ait 3 tür ve Diaspididae familyasına ait 2 tür olmak üzere toplam 5 tür belirlenmiştir. Bunlar Eulecanium sp. (Linnaeus), Parthenolecanium sp. (Bouche), Didesmococcus unifasciatus (Archangelskaya), Parlatoria oleae (Colv.) ve Lepidosaphes ulmi (Linnaeus) türleridir. Sürvey yapılan tüm bahçelerde Coocoidea üst familyasına ait türlerden bulunduğu en yaygın türün ise Didesmococcus unifasciatus olduğu görülmüştür. Meyve ağaçlarından badem ve incirin en fazla bulaşık ağaçlar olduğu saptanmıştır.
Keywords: Incir; badem; Şırnak; yayılış alanı; coccoidea